20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Кабинетът ще субсидира тока за бизнеса, битовият няма да поскъпва

Служебният премиер Стефан Янев, заедно с шефа на КЕВР Иван Иванов и министрите на финансите и на енергетиката, кадър БНТ

600-650 млн. лв. за 6 месеца ще похарчи служебното правителство (или евентуален нов кабинет след изборите), за да поеме около 50 лв. за всеки мегаватчас от цената на потребеното от бизнеса електричеството. Тази мярка обаче няма да може да бъде осъществена веднага, тъй като изисква или нова актуализация на вече актуализирания бюджет за настоящата 2021 г., или залагането й в новия бюджет за 2022 година. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев след заседание в Министерски съвет с участието на председателя на КЕВР Иван Иванов и министрите на финансите и енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков.

Янев заяви, че служебното правителство работи в посока гарантиране необходимостта всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон. В последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиви цени в ЕС, каза той.

Високите цени се дължат на международни фактори, на които ние не можем пряко да влияем. Спазвайки правилата разликите в цените не могат да бъдат драстични. До момента успяваме да запазим най-ниските цени в ЕС, допълни още Янев.

Втора мярка, освен посочените 50 лв. компенсации, е изработването и утвърждаването на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии.

На трето място – Министерството на финансите, заедно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса ще обнародват наредба за създаване на Клирингова къща – механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на електроенергия и така ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск на отделните участници в този пазар.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР.

Да се предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия, за да може малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и съответно на цени, които по-лесно могат да договарят. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти директно да търгуват на борсата, каза още Стефан Янев.

Засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Ще бъдат предложени корекции в правилата на работа на енергийната борса, в методиката на образуване на цена и временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки.

Всички тези мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и пазарът да бъде по-адекватен, без претенции, че ще можем да влияем на световните тенденции, търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, допълни премиерът.

Обмисля се и още един пакет мерки, каза Янев. Той уточни, че всички мерки по отношение на бизнеса 60/40 и други инструменти, продължават да работят.

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят небитовите потребители.

За успокоение на битовите потребители – в следващите 3 месеца цените, както на електрическата енергия, така и на парното и топлата вода, ще останат непроменени.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html