16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Кирил Петков запя нова песен за гражданство и образование

Кирил Петков, кадър бТВ

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков излезе с нова версия по повод твърденията, че не се е отказал от канадското си гражданство преди да стане служебен министър на икономиката, както и че е съмнително да е завършил университета в Харвард. Неясно защо Петков заяви, че българският Конституционен (КС) съд би трябвало да реши, че той е останал само с българско гражданство от 21 април, т.е. когато е подал документи за отказ от канадското.

От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин, обяви Петков в предаването „Лице в лице“ по бТВ. По думите му от тази дата е уведомен от канадските власти, че цялата процедура е завършена. В началото на август ГЕРБ-СДС внесоха в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаването на Петков в служебния кабинет заради двойното му гражданство.

Той обясни, че не се притеснява от решението на Конституционния съд по казуса и е категоричен, че това няма да му попречи за предстоящите избори и възможността да бъде депутат. „Надявам се Конституционният съд да реши, че на 21 април, когато направих своето волеизявление, предадох всичките си документи, включително паспорт, към канадските власти, че това е датата, от която аз съм само с едно гражданство, и това е българското“, каза Кирил Петков.

И коментира, че имат проблем с изискването за двойно гражданство при набирането на кандидати за листите си, защото срещат много млади и образовани хора, които заслужават да бъдат издигнати за депутати, но не отговарят на нормативната уредба. По думите му водачите на листите вече са ясни, като той познава всеки един от тях и е уверен в тяхната почтеност.

Петков потвърди, че е готов да работи с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние Идваме!“ в бъдещото 47-о Народно събрание. Относно ГЕРБ и ДПС, той каза: „Даваме им такъв критерий, който според мен е леко невъзможен, но ако те го направят – браво! Това с „Извинявай“ няма да стане“, посочи той и допълни, че те трябва да покажат желание за смяна на главния прокурор и реформа в съдебната реформа, така че потенциалните виновници да се изправят пред Темида. А за ДПС – да се разграничат от Делян Пеевски и да признаят за законовите му нарушения.

Относно споровете за образованието му, Петков обясни, че е придобил бакалавърска степен в Университета на Британска Колумбия, където е завършил „Финанси“. След това е работил 4 години и от 2005 г. до 2007 г. е учил в „Харвард Бизнес Скул“, което е бизнес училището на престижния университет. По думите му това е пълната програма за магистърска степен, но реално това не отговаря на твърдението: „Завършил съм Харвард.“

Бившият икономически министър призна, че президентът Радев ги е питал дали всичко около фирмите на Румен Спецов е наред, преди той да бъде назначен за шеф на приходната агенция. „Спецов направи проверки, където никога не са се правили. Очакваме в следващите дни атаката отново да дойде силно, защото ревизиите започват да излизат. Когато хора ще трябва да плащат неплатените си данъци и то в милиони, ще чуете пак за неговото минало и други клевети“, каза Петков.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html