5.7 C
София
петък, 3 декември 2021 г.

Македонски топ академик: Един век сме били под българско робство

Люпчо Коцарев, сн. frontline.mk

В продължение на над един век Република Северна Македония е била под българско робство, обяви днес Люпчо Коцарев, председател на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ), съобщи БГНЕС.

По повод на 30 години от обявяването на независимостта на РСМ и 80 години от македонската антифашистка борба Коцарев заявява, че в продължение на 1000 години македонците са била подчинени на „четирима господари“, но се е съхранили като народност е език.

„В своята история македонският народ е бил основно под властта на четирима господари: над четири и половина века под властта на Византия, близо един век под България, близо един век под Сърбия и пет и половина века под Османската империя. Днес всички тези империи, царства и кралства са се разпаднали и изчезнали, а това, което е останало във времето и пространството са македонското духовно и материално наследство“, заявява шефът на македонската научна академия.

„Днешните политици са слуги на моментни политически и геостратегически интереси, а не на държавните интереси, които днес празнуваме заедно“, подчерта той и добави, че е изпълнен с гордост и увереност, че „македонската държава, идентичност, език, наука и изкуство ще оцелеят по тези земи во веки веков“, отбелязва той.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html