4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Проф. Овчаров показа открития държавен герб на Царство България от XIV век

Снимка: Регионален исторически музей – Варна / Varna Regional Museum of History

Проф. Овчаров предаде на гл.ас. д-р Игор Лазаренко, в качеството му на директор на Регионален исторически музей -Варна, ценната находка, показваща оригиналния държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман от XIV век.

На пресконференцията в РИМ – Варна присъстваха представители на различни местни, регионални и национални медии и представители на варненската археологическа общност. Почетни гости бяха г-н Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, г-жа Антония Йовчева – директор дирекция „Култура и духовно развитие“ Община Варна.

Находката е открита на 17 септември край Варна. Проф. Николай Овчаров я определи като археологическо откритие на годината. Според него, тя е незначителна на пръв поглед, но изключително важна за българската история.

„Находката е уникална с това, че е тя показва, че по времето на цар Иван Шишман със сигурност е имала герб България и този герб е изработен по западноевропейски образец“, заяви археологът проф. Овчаров.

Самата находка, представляваща бронзова висулка, е открита на 30 км от Варна – в община Аврен. Върху нея има изобразени три лъва.

„Това е изключително важно. Самата пластина бе открита преди около месец и предадена за обработка в Кърджалийския музей и в момента е на средата на реставрацията, като музеят във Варна ще прецени как да продължи работата с него.“, допълни още археологът.

По време на пресконференцията проф. Овчаров тържествено подари на музея и неотдавна излязлата книга „Перперикон“ – първи том, като до момента все още не представена официално и е подарявана само на няколко видни публични личности.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html