20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

RASSIM нахлува в галерия „Васка Емануилова“

Снимка: галерия „Васка Емануилова“

Експозицията „NO MORE GREAT ART by RASSIM®“ се открива на 28.09. от 18 до 20:00 ч. и продължава до 31.10.2021 г.

Самостоятелната изложба на RASSIM® в галерия „Васка Емануилова“ представя развитието на концепцията за изкуство на художника, показвайки произведения от различни серии и периоди на творчество. По-ранните от тях са част от колекцията за съвременно изкуство на Софийска градска художествена галерия. Поставени редом до скулптурите на Васка Емануилова произведенията на RASSIM® създават невидими пространствени и исторически връзки по отношение на интереса към човешкото тяло, в търсенето на естествения материал и класическото изкуство.

RASSIM® е автор, който публиката познава още от 90-те като активен участник на сцената за съвременно изкуство в страната. Той е един от проводниците на езика на пърформанса и боди арта в българското изкуство, превръщайки собственото си тяло в инстумент за творчество. По-ранните произведения на художника носят белезите на социалния и културен контекст на трансформация на обществото, изпълнен с психологически контрасти и воля за промяна. Макар да създава произведения в съвременността, през годините RASSIM® показва дълбоко класическо отношение към изкуството, отвъд относителността на значенията и игрите на постмодернизма. В по-новите си творби той се завръща към платното и живописта като поле за създаване на „шедьоври“ и знакови за история на изкуството произведения. Художникът променя концепцията за подпис на автора, рисувайки със собствената си урина, а по-късно и с петрол като материал, съдържащ богатството и натрупаната „памет“ на природата. За RASSIM® ДНК-то на художника е следата на индивидуалния почерк, както и нишката, свързваща автора с паметта на рода и земята. Отношението към природата и интереса към живото като космическа сила поставят по особен начин RASSIM® в една традиция на художествени търсения в българската история на изкуството – интересът към началата и същността на съществуването.

Изложбата е съпътствана от брошура. В рамките на експозицията ще бъде представен и каталогът “Exbodytion” на RASSIM®, издаден от Галерия ONE.

Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html