17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Американци проучват Кристалина Георгиева, икономисти я подкрепят

Кристалина Георгиева, сн. list23.com

„Пълна отчетност“ поискаха високопоставени американски сенатори около спора за подправени данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, понастоящем управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). В същото време водещи световни икономисти и жени лидери подкрепиха българката.

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха писмо до президента Джо Байдън, в което призовават той да нареди на американското министерство на финансите „да осигури пълна отчетност“ с необходимото усърдие и бързина.

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа. „Винаги е хубаво да видя Георгиева от МВФ“. МВФ показа „истинско лидерство“ при раздаването на паричните резерви на страните членки, написа Домбровскис.

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

До този момент американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на Съединените щати доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е казало нещо повече по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева.

Говорителка на министерството отказа да коментира твърденията на агенция Блумбърг, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от шефката на МВФ, откакто скандалът е избухнал преди 10 дни. Личен говорител на Георгиева също отказа коментар.

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли в петък заключенията на външно разследване, проведено от американската юридическа кантора „УилмърХейл“, че докато е била на ръководен пост в СБ през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията „Да правиш бизнес“ за 2018 година. Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в „Да правиш бизнес“, което би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html