16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Асен Василев: АЕЦ „Белене“ няма как да се реализира

Проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде реализиран. След аварията с ядрената централа Фукушима в Япония площадката вече не отговаря на условията. По-добре е да се изградят допълнителни ядрени мощности в Козлодуй. Това заяви в Плевен бившият финансов министър Асен Василев, предаде БНР.

Има средства за довършване на магистрала „Хемус“, увери Василев, който се срещна с плевенчани и разговаря с тях за новия проект „Продължаваме промяната“. Плевен беше последният град от обиколката на Асен Василев и Кирил Петков, който поради заетост не посети днес областния град.

В централно кафе Асен Василев отговори на десетки въпроси. За магистрала „Хемус“ обясни:

„Трябва да се завърши максимално бързо. Пари има да се завърши магистралата, въпрос е на организация на дейностите. Пари има достатъчно“.

„АЕЦ „Белене“ няма как да бъде реализиран като проект. Може и трябва да стане да се удължи животът на реакторите в Козлодуй, допълнителни ядрени мощности да бъдат изградени в Козлодуй. Причината е много проста – площадката на АЕЦ „Белене“ не отговаря на условията след Фукушима. Много по-важно за региона според мен е да се оправи сега, както говорихме с гражданите, напояването, за да тръгне истински земеделието като част от плана за възстановяване. Пълно 3D картиране на геотермалните ресурси, за да може да почне този тип енергия да се използва. Развитие допълнително на индустрията, да се надгради Медицинския университет“, обясни Асен Василев.
На въпроса дали трябва да е задължителна ваксинацията, Василев обясни:

„Всички хора в нашата кампания са ваксинирани, но това трябва да е по собствено желание. Мерките да са съобразени с това доколко може да се разнася заразата на определени места. Да подходим чисто прагматично към ситуацията, а не идеологически и не на последно място, може би малко и на шега, но как да ви кажа – „Пфайзер“, освен ваксини, произвеждат и виагра. Така че колкото виаграта може да навреди на мъжката аудитория, толкова и ваксината, според мене“.
А в близост уличен музикант на въпрос – каква песен би изпълнил на политиците, каза:

„Те се разделиха на „Левски“ и ЦСКА. И си играят мача, а пък ние по трибуните се бием, трепем се, слушат каквото им пее народа, те са слугите. Те трябва да ни пеят песен. Аз пея за хората, не за политиците“.

 

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html