17 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Путин подгони и комунистическата партия

сн. РИА Новости

Полиция влезе в централата на опозиционната Комунистическа партия на Руската федерация днес, ден след като адвокати на партията внесоха първия съдебен иск за оспорване на резултатите от онлайн гласуването на неотдавнашните парламентарни избори, предаде ДПА.

Полицаи са се появили в офиса на заместник-председателя на партията Иван Мелников, съобщи негов съпартиец пред агенция Интерфакс.

Те са попречили на двама адвокати вземат документацията по други искове от помещенията на партията и да ги занесат в съда. И двамата адвокати са отведени в полицейско управление.

Юрий Синелщиков, заместник-председател на комитета за държавно строителство и законодателство към Държавната дума, съобщи пред ТАСС, че действията на полицията са свързани с изтичащите крайни срокове за подаване на жалби във връзка с изборите в съда и желанието на властите да попречат на внасянето им навреме.

Комунистите, които станаха втори след прокремълската партия „Единна Русия“ на изборите за Държавна дума миналата седмица, подозират манипулиране на гласовете, подадени онлайн от московските избиратели. Те искат въпросните гласове да се обявят за невалидни.

Късно вчера съд в Москва потвърди, че е получил първа жалба от кандидата за народен представител Михаил Лобанов. Комунистите съобщиха, че всички 15 кандидати от Москва искат да заведат дела в своите избирателни региони. Въпреки това е малко вероятно партията да постигне успех в съда със своите искове.

Според Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил по случая единствено това, че внасянето на съдебен иск е законно право.

Според официалните данни комунистическата партия е получила 18,9% от гласовете на изборите, които се проведоха от 17 до 19 септември.

Призивите за протести от страна на комунистите бяха последвани от стотици хора, които проведоха две протестни шествия след изборите.

Около 100 човека са били арестувани в дните след изборите по данни на портала за граждански права ОВД-Инфо.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html