20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

САЩ ще удря враговете пет пъти по-бързо от звука

Ново хиперзвуково оръжие бе изпробвано от Съединените щати, като тестът е бил първи от 2013 г. насам, отбелязва Ройтерс. Пробата става в момент, когато САЩ и техните глобални съперници ускоряват темповете, с които разработват хиперзвукови оръжия. Летящи със скорост поне пет пъти по-голяма от тази на звука (т.е. с около 6200 километра в час), тези оръжия от следващо поколение не оставят на противника време за реакция и го лишават от традиционните механизми за нанасяне на поражение.

През юли Русия обяви, че е извършила успешен опит с хиперзвукова крилата ракета „Циркон“. Руският президент Владимир Путин похвали оръжието като ракетни системи от ново поколение, които нямат аналог в света.

Вчера агенцията за оръжейни разработки към Пентагона съобщи, че е изпробвала успешно миналата седмица хиперзвукова ракета, произведена от фирмата „Рейтиън“ (на илюстрацията горе). Тя е била изстреляна от самолет броени секунди преди нейният свръхзвуков турбореактивен двигател, разработен от друга американска компания – „Нортроп Груман“, да запали.

Министерството на отбраната на САЩ определи хиперзвуковите оръжия и технологиите за противодействане на тях за най-важните технически приоритети за сигурността на нашата страна, каза Уес Креймър, президентът на подразделението на „Рейтиън“ за ракети и отбранителни технологии. Той добави, че Съединените щати и техните съюзници трябва да са в състояние да възпират употребата на хиперзвукови оръжия и да ги неутрализират.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html