9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Фандъкова плаши: Парното и метрото ще фалират, ако държавата не помогне

На фона на обявените от кабинета мерки в подкрепа на бизнеса заради скъпия ток, днес от Столичната община също поискаха държавна подкрепа. Йорданка Фандъкова настоява и двете транспортни дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ бъдат включени в предложенията.

Аргументът й е, че заради ръста в цената на енергията двете дружества търпят огромни загуби. Според статистиката, представена от екипа на столичния кмет, разходите за електроенергия за линиите на метрото са увеличени 2,4 пъти. Към това се добавя и намаленият поток пътници. Вече е проведена среща и с министъра на енергетиката. До края на годината се очаква от повишената цена на тока да бъде генериран разход от около 4 млн. лева. Такъв е приблизително и преразходът на средствата за улично осветление.

Два са предложените вариантите – да се намери подобен механизъм за компенсации, а другият – да се осигурят средства от Фонда за енергийна сигурност. Общинските транспортни дружества за първи път ще имат възможност да участват в механизма за компенсиране от държавата. До този момент Столичната община е успяла със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които да отговарят на противоепидемичните мерки. Осигурените средства от общинския бюджет са 150 млн. лева, но има нужда и от държавна подкрепа, за да продължи изпълнението на транспортната задача, без съществени намаления.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html