23.2 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Обрат! Хранителните помощи тръгнаха от България към Англия

сн. Прес Асосиейшън

Историческият Брекзит остави празни рафтовете на големите магазини във Великобритания, а това доведе до обрат в размяната на стоки сред роднини между България и Англия, съобщава „Марица“.

Дълго време емигрантите в Англия пращаха пари и храни, и издържаха своите роднини в България. Сега обаче се стигна до небивала ситуация, когато нашенци пращат консерви на роднини на Острова. Причината са празните рафтове в британските магазини от последните седмици.

Проблемът със снабдяването възникна заради острия недостиг на шофьори и работници в селското стопанство в кралството заради Брекзит и пандемията. Това доведе и до политически проблем за кабинета на Борис Джонсън, който се кани да мобилизира армията и спешно отпусна квота за 10 500 работни визи за чужденци.

„Първо мислех, че сестра ми, която от 10 години живее със семейството си в Англия, се шегува, когато ме помоли да купя и да пратя консерви с грах и зелен фасул. Оказа се, че вече повече от седмица тези стоки са изчезнали от всички магазини в нейния квартал в Източен Лондон“, обясни пред „Марица“ 42-годишната Радослава Джуркова. При това в британската столица расте тревогата, че кризата с доставките може да стане още по-тежка.

„Чувам, че и други приятели на сестра ми са помолили роднините от България да помагат, като пращат колети с храни“, обясни още Джуркова. Новата тенденция вероятно ще се засили, защото кризата с доставките в британските магазини се задълбочава.

Един от големите играчи в търговията с хранителни стоки на Острова – веригата от магазини „Теско“ (Tesco) – вече предупреди за опасността от панически покупки преди Коледа.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html