16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Плашат с тежка екокатастрофа заради кораба край Камен бряг

Корабът „Вера Су“ край Камен бряг, кадър БНТ

Вече девет дни властите у нас не успяват да се справят с разтоварването на заседналия кораб „Вера Су“ (Vera Su), от който по малко се излива товарът от застрашаващи околната среда азотни торове. Според експерти много възможно е корабът да се разбие в скалите, да се счупи на две или да се преобърне. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с неуспех, защото част от опасния товар се разсипа в морето.

Снощи операцията по спасяване беше прекратена спешно, а днес се подготвя втора за прехвърляне на товара от заседналия кораб край Яйлата. Този път с помощта на малки баржи и малки кранове. Операцията ще започне само когато времето се успокои, съобщи пред БНТ капитан Живко Петров – шеф на „Морска администрация“. Собственикът на кораба и морската ни администрация са в преговори с Румъния и Турция за баржа, но към момента няма свободна.

Транспортният министър свика снощи кризисен щаб с всички институции, за да бъде взето решение за по-нататъшните действия в спасителната операция. Според щаба обаче трябва да бъде изготвен сигурен план, преди да се предприемат следващи стъпки. На този етап няма да има разтоварване, както няма да бъдат правени опити корабът да бъде изтеглен.

Очаква се днес да бъдат спуснати котви, които да укрепят кораба в морето, предвид появилите се вълни, които ще достигнат до 2 метра.

Деветчленният екипаж на кораба е в добро здравословно състояние.

През последните дни учените от Института по океанология във Варна също следят с тревога случващото се край Камен бряг. „При попадането на карбамид във водата, тя бързо хидролизира и отделя амоняк, който се усвоява от морските организми, преминава в органична форма, а след това и в по-окислени форми. Отделят се доста токсини, което може да доведе до силно намаляване и дори пълно изчерпване на кислорода във водата“, каза химикът Антон Кръстев.

„При попадането на тези вещества директно във водата, те ще увредят хрилете на рибите и ще изгорят тяхната дихателна система“, добави ихтиологът Радослава Бекова.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html