27.4 C
София
неделя, 7 август 2022 г.

Скъп ток, евтин ток… Защо страдаме в България?

Андрей Живков, служебен министър на енергетиката, кадър БНТ

Огромен скок на цените на енергоносителите се регистрира в цяла Европа от началото на август, което се дължи на възстановяването на икономиките след стагнацията, предизвикана от ковид пандемията. В същото време България е с най-ниската цена в Европа на електрическа енергия след Полша, заяви пред БНТ служебният енергиен министър Андрей Живков.

„Направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ „Марица Изток 2“ и се получи така, че тя спаси положението, тоест успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа. Само за сравнение – миналата година за същия период ТЕЦ „Марица Изток 2″ беше продала ток на свободния пазар за 12 милиона лева, към момента те са 86 милиона лева“, подчерта министърът.

Свободният пазар на електроенергия винаги е притегливо място за спекуланти, към момента ние нямаме официални данни за това, заяви още Живков. В тази връзка служебното правителство предлага да се преразгледа наредбата за енергоносители и да се приведе към модерните европейски практики, допълни той.

От 1 юли пазарът се либерализира по отношение на всички небитови потребители, което за съжаление съвпадна с резкия скок на цените на свободния пазар, допълни Живков.

Една голяма част от потребителите се оказаха клиенти на доставчик от последна инстанция и така ефектът от повишението на цените се мултиплицира. Затова предлагаме на КЕВР за определен период от време тази цена да бъде смъкната и в същото време да се направи една кампания да речем за три месеца, в която да се обясни на фирмите как да си намерят търговец на нормални цени, обясни енергийният министър.

Той коментира и сериозното повишение при цените на природния газ и възможностите за страната ни по този въпрос. Скокът в цената на газа предопредели цената на тока. Ние сме зависими 100% от вноса на газ и 100% зависими от цената на свободния пазар. Единствената възможност за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин в момента, но това не винаги е така, обясни Живков.

Относно дълговете на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ и БЕХ, Живков заяви, че е провел телефонен разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова и предстои да преговарят по този проблем.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html