20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Андрей Райчев: „Продължаваме промяната“ са единствените, които застрашават ГЕРБ-СДС

„Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ. Виждаме ефект, близък до това, което се случи на ИТН преди това“, коментира социологът Андрей Райчев в предаването по бТВ.

Седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, направено между 21 и 26 септември. Проектът на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“, вече е на второ място с 15,2% подкрепа. Разликата между тях и ГЕРБ, които получават 21,4% от гласовете, е 6%.

„Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ. Виждаме ефект, близък до това, което се случи на ИТН преди това“, коментира социологът Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин“. Според него коалицията на Петков и Василев се е поучила от успеха на служебното правителство, част от което бяха двамата ексминистри.

„ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията миналата година беше съчетание на ляво и дясно – Слави не беше нито едно от двете, т.е. друг Бойко, а „Изправи се БГ! Ние идваме!“ беше и ляво, и дясно, каквото правителство направи и Радев, така че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите“, обясни Андрей Райчев.

Социологът смята, че политическият проект на двамата бивши служебни министри ще доведе нови избиратели до урните, но ще вземе и от гласовете на партии като „Има такъв народ“.

„Слави имаше и има своите гласове, това са хората, които гласуват „за Слави“. Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласуваха против Бойко и искаха просто ГЕРБ да слезе от власт. Петков и Василев кандидатстват за тези гласове“, смята Райчев

Според социолога кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори ще бъде ново лице, защото от партията са наясно, че битката вече е спечелена от настоящия държавен глава Румен Радев.

„На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда, но ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа формация в България, тя е незаобиколим фактор. За да могат да си партнират с останалите обаче, те трябва да излязат от тази поза на уникалност“, каза още Андрей Райчев пред бТВ.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html