5.4 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Арт спектакли насочват вниманието към бедствията от замърсяването на околната среда

Снимка: Swimming Pool

Събитията ще се проведат на 1 и 2 октомври от 18.00 до 19.30 ч.

„Ландшафтни интервенции” е серия от спектакли, стартирала през 2019, чиято цел е да насочи вниманието към бедствията, свързани със замърсяването на околната среда, като провокира търсенето на устойчиви решения. Първите два епизода от този проект са пърформативните инсталации „Първа помощ с изкуство” и „Горящи скулптури”.

Всяка част е вдъхновена от някои от най-застрашените природни местообитания, които са връзка в основния цикъл от елементи, необходими за съществуването на нашата планета. Идеята изразява порив да се преоткрие и разкрие истинската сила на природата и да се провокират сетивата посредством образ, танц и звук.

С това издание на проекта базираният в Амстердам съвременен танцов артист Светлин Велчев предприема активистки подход и обрича използването на въглища и изкопаеми горива, преди те да унищожат Земята. „Ландшафтни интервенции” обръща внимание и на масивните пожари из цяла Европа. Очертават се като още един тревожен знак, че светът преминава през драматична промяна в климатичната криза.

Концепция, декори и хореография: Светлин Велчев
Изпълнители: Станислав Генадиев, Виолета Витанова, Светлин Велчев
Звук: Маркус Гюнтнер, Миоши Тиеда, Станислав Генадиев
Осветление: Светлин Велчев
Фотография: Михаил Новаков
Асистент фотография: Рада Миладинова
Станислав Генадиев и Виолета Витанова са танцови артисти в сферата на независимите изпълнителски изкуства. Завършват Националното училище за танцово изкуство в София и след това работят в редица международни и български театрални и танцови трупи („Линга“ (Linga), Швейцария; театралната работилница „Сфумато“, София и др.) Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. Освен като практикуващ танцов артист, Виолета Витанова преподава и в Националното училище за танцово изкуство в София, а Станислав Генадиев работи по свои авторски музикални проекти.
Светлин Велчев е хореограф, визуален артист и изпълнител, базиран в Амстердам, Холандия. Първо учи драма, анимация и кукловодство в театър „СЛОН“ София, след което завършва средно специално образование в балетното училище НУТИ в София, а по-късно получава и бакалавър за Хореограф от Ротердамската танцова академия Codarts. Работил e с Иво Димчев, Християн Бакалов, Габриела Майорино, Яел Дейвидс, Пол Тейлър, Итцик Галили, Андре Гинграс, Джулиан Хетцел и други. През 2012 г. Светлин основава МАНИФЕСТ Dance Company. През 2014 г. Светлин е сред избраните изпълнители на първото Биенале за съвременно изкуство в Колумбия – BIACI Картахена # 1. Светлин е част от артистичния колектив на Културен център OT301 в Амстердам от 2008 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html