21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Д-р Аспарух Илиев: Не е малък процентът на хората с купени сертификати

Лъсна истината за купените сертификати за ваксина. Броят на ваксинираните, заразени с коронавирус, в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас има нещо. За съжаление имаме немалък процент на хора, които са с купени сертификати, заяви в ефира на Нова тв д-р Аспарух Илиев – завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

„Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме”, добави той.

Инфекционистът посочи, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса.

„Много е важно в момента да разберем, че броят на болните расте, а броят на умиращи наближава почти 100 души на ден. Моля хората да обърнат внимание на това. Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна”, предупреди д-р Илиев.

Според него със захлаждането на времето през октомври и ноември броят на заразените с коронавирус ще се увеличи.

„Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени”, смята д-р Илиев.

Той е категоричен, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маските и събирането на много хора.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html