17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Мистерия около кандидата на ГЕРБ: Симеон II, Стоичков или д-р Григор Горчев?

В последните часове в публичното пространство се завъртяха три интересни имена, които могат да бъдат издигнати срещу кандидатурата на Румен Радев за президент. Става въпрос за Симеон II, Милен Врабевски и Христо Стоичков.

Спекулациите тръгнаха от пост в социалните мрежи на политическия анализатор Нидал Алгафари, който напоследък е близък с елита на ГЕРБ. Любопитно е, че брат му Мадж Алгафари пък влезе в Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова. След този пост започнаха коментари, кой може да е така описаният претендент, пише сайтът zashototo.

Цар Симеон II се вписва най-добре – и като обединител на нацията, и като ерудит. Последният български монарх и бивш министър-председател е добре приет в цяла Европа, знае езици, има солидно семейство и история. Той би спечелил и подкрепата на ДПС, с които бе в Тройната коалиция. Царят може да вземе периферия от избиратели. От друга страна обаче Симеон II няма да си позволи да участва в битка, която е с неясен изход. Въпреки дипломатичният тон, който запази през всичките години спрямо ГЕРБ и Борисов, точно по времето на първото управление на бившия премиер започнаха и делата за царските имоти.

Сред другите споменавани имена е това на Милен Врабевски – бизнесмен и меценат. Той е учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик и директор на „Comac Medical“ – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията разработва научни проекти в 28 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. Собственик е на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“. Врабевски обаче няма широка популярност и трудно би победил Румен Радев, който от 5 години реално е в кампания.

Най-ексцентричното предположение е това за Христо Стоичков. Камата е най-попуярният българин по света. И макар, че имаше много шеги по отношение на неговия английски, в момента той работи като журналист в телевизия в Маями. Стоичков знае перфектно испански и е финансово обезпечен. Нападателят бе в добри отношения с лидера на ГЕРБ в началото на политическата му кариера, но след това те рязко охладняха.

Според източници на anteni.bg, в централата на ГЕРБ за кандидат-президент усилено се е обсъждало името на едно от светилата в българската, а и европейската медицина – д-р Григор Горчев. Той на два пъти бе избран за депутат от гражданската листа на бившите управляващи, но и двата пъти отказа да влезе в Народното събрание. Григор Горчев е смятан за един от най-добрите онкохирурзи в Европа, като негова е заслугата Плевен да бъде център на модерните технологии в медицината. Благодарение на усилията му градът, а с него и цяла България, се сдоби с ултрамодерния апарат „Да Винчи“ за отстраняване на тумори.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html