12.1 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Първан Симеонов: Протестните партии са на ръба на мнозинството

„Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва подкрепата на БСП“. Това сочат данните за моментните нагласи на „Галъп”. „Има месец и половина кампания. Това е моментна картина”, подчерта Първан Симеонов в предаването „Здравей, България“ по Нова тв.

Тази моментна картина обаче давала възможност за съставяне на кабинет. „Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство”, обясни Симеонов.

Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП. „От партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП, ако данните са такива”, каза Симеонов.

Според него друг важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста. Симеонов коментира и резултатите на „Продължаваме промяната”. „Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно – категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот”, обясни Симеонов.

„Хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на „салата” и ГЕРБ да „щръкнат” отгоре. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна”, каза Симеонов.

При висока активност „Продължаваме промяната” може да дръпнат повече гласове, смята още Симеонов.

„При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в „политическа карантина”, коментира още социологът.

Един от основните резервоари за всички нови политически проекти обичайно били хора, които не гласуват.

„Част от тези, които сега се обръщат към ПП са хора, които биха гласували за ДБ. Други са от хората, които предишните избори гласуваха за ИТН. БСП и ГЕРБ дори може да загубят гласове”, каза Първан Симеонов.

Предизвикателството на президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда като провокация, смята още Симеонов. „Румен Радев си го връща. Той подчертава позицията си като основен, почти единствен кандидат. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията”, каза Симеонов.

„Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ. Виждаме ефект, близък до това, което се случи на ИТН преди това“, коментира в същото време социологът Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

Според него коалицията на Петков и Василев се е поучила от успеха на служебното правителство, част от което бяха двамата ексминистри. „ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията миналaта година беше съчетание на ляво и дясно – Слави не беше нито едно от двете, т.е. друг Бойко, а „Изправи се БГ! Ние идваме!“ беше и ляво, и дясно, каквото правителство направи и Радев, така че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите“, обясни още Райчев.

Социологът смята, че политическият проект на двамата бивши служебни министри ще доведе нови избиратели до урните, но ще вземе и от гласовете на партии като „Има такъв народ“.

„Слави имаше и има своите гласове, това са хората, които гласуват „за Слави“. Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласуваха против Бойко и искаха просто ГЕРБ да слезе от власт. Петков и Василев кандидатстват за тези гласове“, смята той.

Според социолога кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори ще бъде ново лице, защото от партията са наясно, че битката вече е спечелена от Румен Радев.

На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда, но ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа формация в България, тя е незаобиколим фактор. За да могат да си партнират с останалите обаче, те трябва да излязат от тази поза на уникалност“, каза още социологът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html