21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Васил Тончев: Борисов показа политическа интуиция с издигането на Герджиков

Васил Тончев, снимка: БНР

С издигането на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост. Това мнение изрази социологът Васил Тончев от агенция „Сова Харис“ пред БНР.

„Главният резултат няма да бъде победата на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен“, изтъкна Тончев.

Според Тончев в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове.

„Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме.“

„Бойко Борисов не би имал никакъв шанс и тази загуба би му коствала много сериозно политическо дискредитиране“, категоричен е Васил Тончев, който уточни, че предизвикателството на Румен Радев Борисов да влезе в ролята на кандидат за президент би било „обречена битка за Бойко Борисов“.

„Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия“, коментира Тончев.

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение ДБ. „ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници, ще подкрепят Анастас Герджиков.“

Относно новата политическа формация – „Продължаваме промяната“, социологът прогнозира, че срещу тях ще има и „доста сериозен отпор“.

„Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен.“

Основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година, смята Васил Тончев. Според него най-много ерозия в подкрепата ще бъде налице при ИТН.

„Между 10 и 15% са хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ.“

Най-после редовен кабинет ще бъде формиран, най-вероятно подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство, оптимист е Васил Тончев.

„Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП.“

Около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, отбеляза социологът.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html