27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Изложба представя френски национален музей в София

Снимка: Архив Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн / галерия Структура

Eкспозицията на Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн продължава до 23 октомври 2021 г. в галерия Структура.

Настоящата изложба взима за повод проекта за обновяване на L’Hôtel de la Marine Paris, емблематичен обект на френското културно-историческо наследство и превръщането му в паметник-музей, което включва реставрация на сградата и възстановяване на автентичния й интериор – обзавеждане, артефакти, материи, завеси, платове, тапети. За първи път не-френски екип е избран да участва в проект от такъв мащаб и важност за историята и културата на Франция. Изложбата полемизира въпросите за възрастта и времето от гледна точка на историята, архитектурата, изкуството и дизайна, стойността и поезията на местата/артефактите с минало от гледна точка на съвременната култура и визуални изкуства, от перспективата на забързаното съвремие, което произвежда бързи митове, временни съглашения и стойности. Диалектиката между старо и ново, минало и съвременност в естетиката и дизайна в по-широк социо-културен контекст ще бъдат дискутирани в среща разговор между философа Димитър Божков, художника-декоратор Борис Делчев, френските архитекти и декоратори Мишел Шариер, Жозеф Ашкар, една от звездите на съвременния дизайн Индия Махдави и директорката на Паметници на културата на Франция Делфин Кристоф.

Сградата, известна като Hôtel de la Marine, е построена по планове на Анж-Жак Габриел, главен архитект на крал Людвиг XV през 1757 г. Седем години по-късно в нея е разположена колекцията от мебели на краля. Дворецът, намиращ се в центъра на Париж, на площад Конкорд, в продължение на 226 години е седалище на Министерство на военноморските сили на Франция.

С решение на френското правителство от 2014 г. сградата е поверена на Центъра за националните паметници на Франция (СМN). След серия проучвания е решено емблематичната сграда да бъде отворена за широката публика. Най-новият държавен музей утвърждава за пореден път световния блясък на френската традиция и култура, както и на неразривно свързаните с нея постижения в области като гастрономия, мода, аксесоари, мебелировка, тъкани, порцелан, огледала и други, съставляващи понятието, станало популярно в днешно време под названието “l’ art de vivre à la française“ (изкуството да се живее по френски). Работата по реставрацията и превръщането на сградата в музей започва през 2017г. и приключва на 12 юни 2021г. с тържествено откриване от президента на Франция Емануел Макрон.

Hôtel de la Marine е брилянтен образец на неокласическата естетика на XVIII век. Впечатляващата му архитектура и пищното външно и вътрешно декоративно оформление са призвани да представят мощта на Франция, като морска сила, възхода на икономиката й, нейния изтънчен вкус към изкуствата и занаятите, и особено френската привързаност към лукса.

През септември 2020 г. Борис Делчев и неговият екип Вре-Фо Дизайн печелят държавна поръчка за Лот 19: „Репродукция, реставрация и поставяне на тапети“, като част от реставрацията и превръщането на Hôtel de la Marine в национален музей на Франция. Това включва: проучване на намерените на място частично запазени тапети, тяхното сваляне, реставрация и консервация; задълбочено изследване на тапети от XVIII в. в хранилищата на Музея за декоративни изкуства, намиращ се в северозападното крило на Лувъра, със специалното съдействие на неговия директор; пресъздаване на оригиналите и техния дух чрез най-близка до автентичната и целяща тотална имитация техника; ръчно печатане на съществувалите някога тапети, идентифицирани по описания в съхранената инвентарна книга на двореца с нейните 850 страници детайлни описания на интериора; състаряване на новоотпечатаните тапети с цел пресъздаване и допълване поезията на това необикновено място; поставяне на 12 различни  модела тапети в характерния за епохата стил в помещения на първия етаж; реставрация на ръчно рисувани китайски тапети (собственост на Центъра за националните паметници на Франция) и тяхната адаптация към възстановените интериори, част от изложбеното пространство; създаване чрез автентична китайска техника на допълнително количество китайски тапети за местата, където оригиналите липсват или не достигат.

Участие на чуждестранен екип в проект по реставрация и съхранение на исторически паметници от първостепенно национално значение за Франция по принцип не се случва. Bре-Фо Дизайн прави изключение, като единствен чуждестранен участник (сред близо 60 френски фирми) в реализацията на престижния проект.

Източник: Френски институт 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html