18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Наближава ли краят на личните автомобили ?

снимка: АutoМedia.investor.bg

Световната тенденция е личният автомобили да се превърне в нещо недостъпно, а потребителите да се насочат към наемането и споделянето им.
Това каза Константин Томов, главен редактор на АutoМedia.investor.bg Основният фактор за повишаване на цените на автомобили е политически и идва от натиска в Европа, Китай и САЩ за ограничаването на въглеродните емисии.

Компаниите плащат солени глоби, когато техните модели надвишат допустимите нива на вредните емисиите. Изискванията за екологичност се прилагат с „цялата строгост на закона“. Все повече държави ще въведат забрани за двигателите с вътрешно горене. Много компании планират да спрат да ги произвеждат. Ще има и мерки, които да направят притежаването на такъв автомобил все по-скъпо.

Тези ограничения обаче ще понижат потреблението на горива. Акцизите върху тях обаче са  основен източник на приходи за правителствата и правителствата трябва да измислят начин да компенсират тези загуби. Например във Великобритания се обмисля въвеждане на такса километър пробег с електромобил, каза още Константин Томов. Все повече технологии стават задължителни – като системите за разпознаване на знаците и аварийно спиране. Това също води до увеличаването на цените. Скоро в автомобилите ще има и задължителен дрегер, посочи Томов.  Повишаването на цените на употребяваните автомобили се дължи от една страна на по-високите цени на новите и на проблемите с доставките, свързана с кризата с микрочиповете, от друга.

Вторичният пазар в България все още не отразява напълно ситуацията в Западна Европа. Причината е, че по-голямата част от употребяваните автомобили на пазара у нас не са от пазара за втора ръка, а са бракувани или са със застрахователни щети.

Източник: АutoМedia.investor.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html