27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Комитова с нова версия за протестите на пътни строители

Виолета Комитова, кадър БНТ

Служебният регионален министър Виолета Комитова заподозря протестиращите срещу служебния кабинет пътни строители, че ги атакуват, защото оцеляват само от пари, получавани от държавата. До скоро Комитова и нейни колеги твърдяха, че протестът е политически и зад него стоят фирми, които действат в полза на бивши управляващи.

„Не казвам, че са нарочно организирани да протестират, но взимат системно пари от държавата, за да ремонтират пътищата. Това са една особена група фирми, която е зависима само от държавните плащания, а останалите са зависими от конкуренцията на пазара“, заяви Комитова в интервю за БНТ.

„Аз не приемам това като протест срещу мен, а срещу политическите кампании. Ние не сме опоненти с пътните фирми, срещаме се с тях често, преговаряме, за да намерим решение“, каза министърката.

Тя цитира данни на НСИ, според които повече от 155 000 работници са ангажирани в строителния бранш. Според нея обаче протестите не са на всички тези работници, а на „28-30 фирми“. В момента се проверява доколко наистина им се плащат заплатите, обясни Комитова.

По думите й са подписани петгодишни договори, че ще се ремонтират пътищата на България, но при наличие на бюджетни средства.

„Какво заварва служебното правителство в края на април – бюджет от 382 млн. лв. на АПИ, раздаден на фирмите за ремонти на пътища, не за ново строителство, и дадени, със задание, едни текстове за още милиард отгоре – да копаят, и да ремонтират. В договорите пише, че тези пари, които очевидно са повече от договорените, ще се изплатят когато има наличност в бюджета на АПИ. Към момента обаче АПИ няма наличност, затова и фирмите си работят цяла година без бюджет“, каза тя.

Според Виолета Комитова те са си работили така четири години назад и накрая по някакви неведоми пътища са им били доизплатени останалите средства. Тя заяви, че на първо място трябва да се въведе бюджетна дисциплина.

„Знаете, че благодарение на народните представители осигурихме 100 милиона за пътна поддръжка. От опит знаем, че зимната поддръжка струва между 60 и 80 милиона. Искаме да ги дадем на пътните фирми, за да си направят пътното поддържане, както са го правили предните години“, допълни министърът. Тя подчерта, че служебното правителство е заварило фирмите с още неизплатени средства за миналата зима.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html