27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

В „Рупите“ отбелязват 110 години от рождението на Ванга

сн. БГНЕС, архив

В местността „Рупите“ днес ще бъде отбелязана 110-годишнината от рождението на пророчицата Ванга.

Незрящата и всевиждаща пророчица ще бъде почетена с празнична литургия пред храма „Света Петка“ и с кратко слово за живота й, съобщава БНР.

Хористите на диригента Йордан Камджалов ще изпълнят ортодоксални песнопения, а по обяд ще бъде открита нова галерия в комплекса, в която са подредени картини, пластики и пана на български автори, посветени на Ванга.

Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори за бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при природно бедствие и е изпратена  в специално училище за слепи.

През 1942 година, вече придобила ясновидски способности, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата смърт живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, дошли с болката си и надеждата за изцеление.

През 1970 година Ванга се премества в Рупите, където живее в малка къщичка и продължава да помага и да дава съвети.

Две години преди смъртта й на 11 август 1996 година, е осветена и църквата „Света Петка“, построена по волята на пророчицата и с  дарения от много хора.

Малко след кончината й е учредена фондация на нейно име, която изгражда комплекс „Ванга“. Почетен председател на фондацията е бившият окръжен прокурор Димитър Вълчев, за когото тя се грижи като майка.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html