18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Кирил Петков раздава министерства на Христо Иванов и Мая Манолова

Кирил Петков, кадър бТВ

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви тази сутрин пред бТВ защо най-важните партньори на неговата и на Асен Василев формация ще бъдат „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Петков дори определи коя от бъдещите им присъдружни парламентарни играчи кое министерство трябва да поеме при съставяне на тяхното правителство.

„Много бих се радвал Министерството на правосъдието да се ръководи от министри на „Демократична България“, защото там има много капацитет за независима съдебна система. В социалната дейност много бух се радвал да е на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, те имат много силен ляв фокус върху социалните дейности“, заяви Петков.

Според него транспортният министър би бил бизнесмен, чиято компания е една от най-добре оценените в България.

„В един мечтан за мен свят, който мисля, че може да бъде реалистичен е 121 депутати в парламента, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов много бих се радвал да го видя като главен прокурор“, добави той.

Кирил Петков бе категоричен, че първите им партньори са ДБ и ИБГНИ. Там имаме най-изчистена теза за общо действие и смятаме даже да подпишем документ, който след изборите да се превърне в коалиция. Да покажем на българския народ, че вярваме, че следващото правителство ще бъде коалиционно, обясни Петков.

„Ще го наречем принципи на бъдещо управление, в които ще сложим всички важни за нас неща –да не се покачват данъците, смяна на главния прокурор, здраве и образование да са основни приоритети. Никой, който гласува за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите. Да, ние, ще се явим под форма на коалиция“, добави той.

Петков обясни, че са отворени за разговори с  „Има такъв народ“ (ИТН). „Имам позитивни комуникации с част от хората, например Мика Зайкова, която е истински човек от профсъюзите, който разбира работниците и с нея много си взаимодействаме като теми и разговори. Много бих се радвал хора като нея пак да са част от листите им, защото през тези мостове ще стане комуникацията. Другото, което е много важно, е егото на част от техните лидери да бъде понамалено. Засега няма да каним ИТН в предизборното ни споразумение“, поясни той.

По думите му преди да седнат да говорят с ДПС те трябва да кажат, че „г-н Пеевски наистина е символ на корупцията“. „За ГЕРБ въпросът стои по същия начин, когато се каже да наистина тези язовири вместо да струват 630 млн. трябваше да струват 200 млн. и 400 млн. сме ги дали най-вероятно на едни наши хора. Тогава защо да не седнем да говорим с тях“, каза Петков.

Що се отнася до казуса с канадското му гражданство той каза за пореден път, че на 21 април е подал всички документи за отказ и това е датата на негово волеизявление. „Канадската държава започва административна процедура, която обикновено трае между 4 и 8 месеца и кога тя ще издаде тази бележка е работа на административната служба на Канада. Вярвам, че като български гражданин съм направил всичко по силите ми да не бъда канадец след 21 април“, заяви бившият служебен министър на икономиката.

По думите му на 20 август е уведомен от канадските власти, че процедурата е завършена, а до 8 октомври ще даде бележката в Конституционния съд.

„За четири месеца спряхме пари на много хора. Предполагам, че в следващите 60 дни ще говорят и биха се надявали да се случат две неща – Конституционния съд да ми откаже и да го направи много бързо. Това би било страхотен кеф за тях. Когато встъпвах в длъжност като министър подписах декларация, че съм само български гражданин, защото вярвам, че точно на 21 април се отказах от канадското си гражданство“, каза още той.

Петков, заяви, че не се чувства виновен, защото е направил всичко необходимо по казуса.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html