21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Първанов: Заради появата на Лозан Панов ще има балотаж

Георги Първанов, кадър БНТ

Сблъсъкът между Бойко Борисов и Румен Радев, който няма да се състои на терена на изборите, но вече години наред продължава през медиите, е загрубял дотам, че „късният Радев“ е заприличал на „ранния Борисов“, каза в интервю за БНТ бившият президент Георги Първанов.

През 2009 и 2010 година, като премиер, Бойко Борисов призоваваше многократно Първанов да се изправи срещу него, но на парламентарните избори. „Тогава казах – не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като оставя двете институции обезкръвени. Това, което сега виждаме, до някаква степен повтаря, макар и с обратен знак, това, което се случи през 2010 година“, каза Първанов.

По думите му с цитатите за „полата на г-жа Цачева“ и отговорите от другата страна дебатът е загрубял и е тъжно, че президентът Радев е изоставил утвърдения президентски език.

Според Георги Първанов предстоящите избори не са битка, а състезание, което става много интересно. Имаме президент, който стои относително добре, както и основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект, кандидатите им за вицепрезидент също събират симпатии, коментира още той. Не трябва обаче да подценяваме и останалите двойки – те могат да разбъркат картите.

„С появата на Лозан Панов балотажът става твърде вероятен. Ако се върнем на другите кандидатури – безспорно Радев е фаворит, но и проф. Герджиков има своите качества. Президентските избори винаги са били непредсказуеми. Нека да припомня 2006 г., когато бях 15-ти по рейтинг според социологическите агенции, взех че спечелих изборите“, каза Георги Първанов.

Според бившия президент настроенията на обществото са с ясна посока и ГЕРБ сигурно ще спечели парламентарните избори, но връщането на Бойко Борисов към днешна дата не е приемливо. „Това, което аз казвам, не се отнася само за ГЕРБ, призивът ми е и към другите партии, които очевидно ще търсят конфигурация помежду си – това е една измислена битка, една тебеширена линия, която е прокарана между двата типа партии и в крайна сметка ще се съберат в бъдещия парламент, няма да се разберат и ще потретим или не знам за кой път ще идем на избори“, заяви той.

Той коментира и предизборните споразумения на партиите. „С моя скромен опит в политиката мога да кажа, че смисълът на една кампания е да се разграничим, затова изпреварващите анонси объркат хората. Когато мине кампанията и се видят резултатите, трябва да се седне на една маса и да започнем да разговаряме, тези, които сме упълномощени, а не само с пет основни точки – образование, здравеопазване и това е“, заяви бившият президент.

Източник: БНТ 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html