21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Владимир Путин с имоти в Монако, двама българи в Pandora papers

35 действащи и бивши световни лидери и над 300 управленци са във файловете, които изтекоха в Pandora Papers, съобщи Би Би Си. Те разкриват, че кралят на Йордания има собственост за над 70 милиона лири във Великобритания и САЩ. Бившят премиер на Англия Тони Блеър пък е спестил 312 000 лири данъци при покупката на лондонския си офис. Той купува офшорка, която притежава сградата.

Изтеклите данни сочат, че руският предидент Владимир Путин има тайна собственост в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш е забравил да декларира офшорка, която е купила две къщи в Южна Франция за 12 милиона лири. Това е поредното изтичане на документи след FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers и LuxLeaks.

Файловете са разгледани от международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ), като са участвали над 650 репортери. Разгледани са 12 милиона документа от 14 финансови институции в Британски Виржински острови, Панама, Белиз, Кипър, ОАЕ, Сингапур и Швейцария. Някои от посочените в тях вече са обвинени в корупция, пране на пари и избягване на данъци. Но отново се потвърждава, че богатите легално си правят фирми, за да купуват недвижима собственост в САЩ. В документите се посочват собствениците на 95 000 офшорки, които стоят зад покупките.

Така например семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е купило собственост във Великобритания за над 400 милиона лири. На всичко отгоре са спечелили и 31 милиона от продажба на кралския тръст, който управлява имотите на Елизабет II.

Кралят на Йордания има имоти в САЩ и Великобритания за 70 милиона лири. Притежава един куп фирми в Брrтански Виржински острови и други данъчни убежища, като Абдула II бин Ал-Хюсеин е купил 15 имота от 1999 г. насам.

Те включват три съседни имота с изглед към океана за 50 милиона лири в Малибу, Калифорния, както и такива в Лондон и Аскът във Великобритания.

Адвокатите на краля твърдят, че всичко е купено от собственото му богатство, което той използва и за доброто на хората на Йордания.
Други които са разкрити:

– Президентът на Кения Ухуру Кенията и шест члена на неговото семейство имат мрежа от офшорки. Имат участие в 11 фирми с имоти за 30 милиона долара;

– Вътрешният кръг на премиера на Пакистан Имран Хан, включително министри и техни близки, държат тайно фирми и тръстове с милиони долари;

– Юридическа фирма, основана от президента на Кипър Никос Анастиадис е предоставяла фалшиви собственици на компании, включително и на руски олигарх с обвинения за измама;

– Президентът на Украйна Володимир Зеленски е прехвърлил офшорка малко преди да спечели изборите;

– Президентът на Еквадор Гиермо Ласо има тръст в Северна Дакота, който плаща всеки месец на близките му;

– 11-годишният син на президента на Азербайджан Илхам Алиев – Хейдер притежава офис сграда в Мейфеър, Лондон за 33 милиона лири.

– 19-годишната дъщеря на Алиев – Арзу притежава най-голямата строителна фирма в страната през офшорка.

– Неофициалната трета съпруга на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев – Асел Курманбаева е получила 30 милиона долара за нищо от офшорки.

– Сръбският финансов  министър Синиша Мали през Trydent Trust има луксозни имоти в България. Според картата на разследването има и двама българи, но към момента имената им не се съобщават, като най-вероятно те са свързани със сръбския политик.

Източник: 24 часа

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html