21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Митрополит зове за по-сериозни мерки срещу грешниците

сн. архив

Даването на причастие на миряните по празниците не трябва да става без оглед на това дали те са праведни или грешни, дали са се покаяли или не. За сериозни действия по въпроса призова Русенският митрополит Наум в свое слово на свещеническата конференция, проведена в епархията на 30 септември, пише „Монитор“.

„Въпросът е деликатен и не може да бъде решен лесно, но причастяването на всяка Света божествена литургия, на всеки празник не може да бъде наложено като правило и е точно толкова опасно, колкото и другата крайност – неучастието“, коментира владиката. Той се спря и на историята на това църковно тайнство. То е въведено от Сина Божий Иисус Христос по време на Тайната вечеря, на която той дава на учениците си хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта му, с думите: „Това правете за Мой спомен“.

Митрополитът обаче изтъкна, че след демократичните промени под влияние и на неофитите („новопосветените“) е започнало едно бързане за възраждане на Православната църква и наваксване на всичко онова, което е било загубено по времето на тоталитарния режим преди 1989 г.

„Част от този в основата си добър и благочестив, но все пак прибързан стремеж бе настояването за завръщане към изконната практика на честото причастяване – без преди това да е извървян нужният път до него“, алармира митрополитът, че хора посягат към тайнството без духовен подтик, без пост, изповед и покаяние. В тази връзка той припомни и думите на Св. апостол Павел, че това в голям грях – „който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане, понеже не различава тялото Господне“ (1 Кор. 11:29).

„Допускането до често причастяване предполага, че духовникът познава отлично своите енориаши, знае техния начин на живот, редовно приема техните изповеди в тайнството на покаянието и поема отговорността за тях пред Бога и Църквата – че няма да ядат и да пият „своето осъждане“, ала колцина свещенослужители могат да се похвалят с това?“, запита дядо Наум и призовава клириците към бдителност и индивидуален подход.

Архиереят засегна и болния въпрос за липсата на млади хора в черквите. „Ако ние, пастирите, желаем Православната ни църква да е жива и да изпълнява с успех своето предназначение, едно от най-важните неща е да приучваме вярващите още от деца да участват в нейния светотайнствен живот“, изтъкна владиката. В тази връзка той обясни, че е абсолютно недопустимо свещенослужители да не допускат малките до Евхаристията. „Извинението, че малките деца не се изповядват, не може да бъде възприето – нито от пастирска, нито от чисто християнска и човешка гледна точка, тъй като малките деца са чисти пред Бога и тъкмо тяхната чистота Христос дава за пример на нас, възрастните, когато казва: „… ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“ (Мат. 18:3).

Интернет порталът „Двери Бг“ пък съобщи, че след словото си архиереят и свещенослужителите са обсъдили и някои текущи въпроси. Владиката е призовал духовниците да имат отговорно поведение, когато коментират публично епидемията от COVID-19 в страната ни и по-света, за да не стават причина за съблазън на някои православни християни, заемайки различни крайни позиции по темата.

Източник: Монитор

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html