27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Първи служебен министър и колега заговори срещу Герджиков

Николай Денков, кадър БНТ

Не очаквах човек от нашите среди да бъде кандидат на ГЕРБ. Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява, заяви пред БНТ служебният министър на образованието Николай Денков. Така той стана първият член на служебния кабинет, който проговори открито срещу проф. Герджиков и включването му в надпреварата за държавен глава.

Денков обясни, че има две основни неща, които го притесняват в тази кандидатура. Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Иначе интервюто на николай Денков за БНТ бе доминирано от въпроса с ковид пандемията. Що се отнася до картината на разпространенето на ковид в училищата, той съобщи, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици.

Най-притеснителна е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона. В Габрово училищата излизат на ротационен принцип – 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът. Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, категоричен е проф. Денков.

Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7 и 12 клас ще бъдат в училище, подчерта той.

Затварянето към този момент има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към червената област и към нормален режим, допълни министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно, смята министърът.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html