19.7 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Скоро ще разберем дали маниакалната екоактивистка Грета ще получи Нобел

След броени дни, на 8 октомври, Нобеловият комитет ще обяви кой е носителят на Нобеловата награда за мир за 2021 г. Един от претендентите е климатичната активистка Грета Тунберг, която в момента е на 18 години. За наградата са номинирани още белоруската десидентка в изгнание Светлана Тихановска, руският опозиционер Алексей Навални и Световната здравна организация. Освен признание и слава победителят ще получи и 1 милион долара.

Грета Тунберг беше номинирана за престижната награда и през 2019-а, и през 2020 г. Нейният възход по световните форуми и медии започна през август 2018 г. Тогава тя всеки петък по цял ден стоеше пред шведския парламент. Каза, че ще прави това вместо да ходи на училище, докато политиците не обърнат внимание на екологията. Постепенно към самотния ѝ протест се присъединиха други хора и екоактивистката придоби популярност. Макар да се появиха плахи гласове защо не ходи на училище, никой не я възпря.

През 2019-а 16-годишната Грета с треперещ глас и сълзи на очи произнесе запомняща се реч пред международна конференция на ООН, посветена на климата, в която обвини световните лидери, между които Борис Джонсън и Ангела Меркел, че са откраднали детството ѝ със своето пустословие и незаинтересованост от екологичната катастрофа на планетата.

След срещата гневното момиче бе поканено на разговор от Ангела Меркел, срещна се с Доналд Тръмп, отиде при папата, попадна на кориците на най-авторитетните списания, включително “Тайм”, присъстваше на най-различни форуми. Гласовете, че е по-добре да ходи на училище и че не е редно дете да бъде използвано за постигането на цели, били те благородни, отново не бяха чути.

Преди дни активистката пак напомни за себе си на форум на младежката организация Youth4Climate в Италия. “Зелена икономика. Дрън-дрън-дрън… Въглеродна неутралност до 2050 г. Дрън-дрън-дрън… Нашите надежди и амбиции потъват в техните празни обещания”, обвини тя отново световните лидери.

В същото време мнозина критикуват Грета Тунберг в социалните мрежи и смятат, че тя е пиар проект на своята майка Малена Ернман – оперна певица, известна само в музикалните среди и на специализираните медии. В името на по-голяма популярност тя преминава от класическата музика към поп изпълнения и участва на Евровизия 2009 г. Едва тогава става известна.

Не е тайна, че Грета винаги е била различна от останалите. На 10-годишна възраст тя потъва в депресия, спира да яде и отслабва с 10 кг. Лекарите установяват, че страда от синдрома на Аспергер – психично разстройство от аутистичния спектър, за което са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване. За хората с този синдром е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област. По-малката ѝ сестра Беата също страда от синдрома на Аспергер.

Освен това Грета има обсесивно-компулсивно разстройство, характеризиращо се с недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Той чувства, че принудително трябва да извършва ирационални действия, за да отстрани тревожността.

Като добавка момичето страда и от селективен мутизъм, неправилно наричан “детска срамежливост” – вкъщи детето говори, тича и е изпълнено с живот, а в училище мълчи, плаши се и се държи настрана. Това е разстройство, при което се търси да се избегне ситуация, която причинява дискомфорт, един вид отбранително оръжие. Сред реалните причини за възникването му може да са преживени травми, насилие или друг вид дискомфорт, изпитвани в съвсем ранното детство.

Заради тези свои особености Грета, по собствените ѝ думи, не умее да гради социални връзки, трудно се разбира с хората, “вижда света черно-бял”, говори с резки и груби фрази. На практика тя не разговаря с другите хора, освен когато смята, че това е “крайно необходимо”. Очевидно сега се намира в такъв момент.

Думите ѝ обаче не звучат искрено, особено когато се разбра, че за нея е нает да се грижи професионален пиар – Ингмар Рентжог. Той се грижи за нейните изяви вече няколко години, още преди да чуем името ѝ. Смята се, че именно той пише пламенните ѝ речи, съставя графика ѝ и уговаря интервютата. Между другото, на срещата за климата на ООН момичето е гневно и навъсено, когато гледа към камерите, но има съвсем друго, спокойно изражение, когато навежда поглед да чете написаната реч. Коментаторите в мрежата смятат, че тогава то все още не е добре “дресирано”.

Интерес предизвиква и тайният влиятелен спонсор на Грета, осигуряващ ѝ постоянни телевизионни участия. За такъв е заподозрян нейният дядо Олаф Тунберг, навремето известен актьор и все още специалист по медийни проекти. Така че е напълно възможно климатичният активизъм на тийнейджърката да е добре обмислен и разработен семеен бизнес продукт.

А доколко нещата зависят от самата Грета, се вижда от една нейна издънка на световния икономически форум в Давос през 2020 г. Там тя произнася, меко казано, странна реч, в която казва дословно: “Не искам хората да се надяват на по-добро. Искам те да са в паника. Да чувстват този страх, който аз чувствам всеки ден”.

Излиза, че младата активистка, която е загрижена за човечеството, мрази хората и им желае да живеят в страх и паника. Това не се връзва с благородните цели, които афишира, и най-вероятно се е изплъзнало от контрола на родителите, професионалния пиар и неизвестния спонсор.

Източник: „Труд“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html