9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Българският паспорт е десети по „тежест“ в света

Българският паспорт е десети по „тежест“ в света, показва Глобалният индекс на „най-мощните“ паспорти на „Артон Капитал“ за 2021 година. Индексът е изработен въз основа на това в колко държави с паспорта може да се пътува без виза.

Според тази класификация, която обхваща 193 държави и шест територии, с български паспорт може да се пътува свободно в 97 страни и страната ни се нарежда на десето място заедно с Румъния.

На върха на класацията е паспортът на Обединените Арабски Емирства, с чийто паспорт може да се пътува в 152 държави, от които в 98 без визи, в 54 – с визи при пристигане, а в 46 – с предварително осигурена виза.

Втори в ранг листата е паспортът на Нова Зеландия с възможност за свободно пътуване в 146 държави, от които без визи в 98. Третото място го делят Германия, Финландия, Австрия, Люксембург, Испания, Италия, Швейцария, Австралия и Южна Корея, чиито граждани може да пътуват в 144 държави.

Северна Македония е на 31-во място с Тринидад и Тобаго, съобщават македонските медии. Гърция дели петото място с още десетина страни.

Последен в листата, на 93-то място, е паспортът на Афганистан, с който може да се пътува без виза само в четири държави.

Източник: 24 часа

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html