21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Канадското гражданство връзва езика на Кирил Петков

Кирил Петков, кадър Нова телевизия

Политическото бъдеще на Кирил Петков засега ще продължи да се движи под знака на срамното за него отричане, че е бил с двойно гражданство, когато е трябвало да има само българско, за да стане министър в служебното правителство. Това стана ясно от поредното интервю, което той даде тази сутрин за Нова телевизия.

Петков продължава да твърди, че важният момент в казуса е 21 април, когато е пуснал документи и е поискал да се отнеме канадското му гражданство. Затова и съоснователят на „Промяната продължава“ е категоричен за себе си, че е спазил Конституцията на България. „Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира (Петков употреби несъществуващата дума „контрактуира“ – бел.ред.) като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация”, обясни той. Така още веднъж показа, че не познава законите на България или прави всичко възможно да не попадне под ударите им.

„Бих се разочаровал, ако оттук-нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат в България, нямат право да влизат в управлението докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета“, обърка се Кирил Петков.

Досиетата „Пандора“

В опит да коментира Досиетата „Пандора“ (разследването на журналисти от цял свят) Петков се опита да обясни, че офшорните зони могат да бъдат и нещо хубаво, особено ако България бъде превърната в нещо подобно на тях и привлича инвестиции благодарение на ниските си данъци.

Когато се знае, че по принцип офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е малък – ние трябва да използваме това, каза Кирил Петков. Според него можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци при това легално. Такива филми като това Делян Пеевски да има три офшорни компании и да не знаем, че са негови – не трябва да съществуват. КПКНОПИ трябва да започне да работи добре. Имаме цялата нормативна база да работи, но активността я няма. Трябва да имаме една силна антикорупционна система, посочи Петков.

„Целият ми бизнес беше изцяло в България. Винаги съм смятал, че данъците ни са достатъчно ниски, за да си плащам всичко в България и да не мисля за допълнителни оптимизации. Има и инвеститори, които предпочитат различни юрисдикции“, подсказа още той.

„Бих станал премиер“

Що се отнася до бъдещото управление на България, лидерът на „Продължаваме промяната“ има идеи да работи едва ли не с всички политически формации, с които да се коалира.

„Ние не държим всичко да е от нас, а най-добрите капацитети да са министри. Ние ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята едни наши хора на едни позиции. Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас. Време е да вкараме експертиза и знания и държавата да тръгне напред”, добави Петков.

„Ние сме абсолютно наясно, че бъдещото управление е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис. За „Има такъв народ“ вратата ще бъде отворена също. Ние отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването, не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс. Ние не влизаме в политиката с его, слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от „Има такъв народ“, каза Петков.

Според „Продължаваме промяната” данъците не трябва да се пипат. Те се обявяват и за смяната на главния прокурор.

„Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев също трябва да остане на поста си”, смята Кирил Петков.

Източник: Нова

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html