26.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Проф. Пенка Петрова: Започва естествено самоограничаване на коронавируса

Коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години. Това показва опитът на човечеството досега. Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб. Така че няма да живеем завинаги с ваксините. Това каза проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН, пред БНР.

„Надявам се, че той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират около 50 различни коронавируса. Може би и причинителят на Covid-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, допълни още проф. Пенка Петрова.

„Няма защо да се прави компромис и да се поставят ваксини с изтекъл срок. И като всеки лекарствен препарат с изтекъл срок на годност, те трябва да се изхвърлят“, каза Пенка Петрова.

„Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип“, уточни проф. Пенка Петрова.

„Опити с фаза 1, 2 и 3 изобщо не можем да направим в рамките на един научен проект, тъй като това изисква милиарди финансиране. Нашата държава не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Ние можем просто да вървим към патентоване. Аз бих посъветвала колегите да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патентна в бъдеще. Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции“, заяви проф. Петрова.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html