28.8 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Радан Кънев коментира инициативните комитети на Радев, Герджиков и Панов

Ра

Радан Кънев, снимка: БГНЕС

АНТЕНИ

Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев коментира на профила си във Фейсбук личностите, които сформират инициативните комитети, които издигат трите основни кандидатури за президент – Румен Радев, проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов.

Според Кънев комитетът на действащия президент не е изненада:

„Комитетът на действащия президент Радев не е изненада. Той е – според мен несръчен – опит да бъде олицетворено националното единство. Резултатът е странен сбор от несъвместими личности, от безспорни интелектуалци и успешни кметове, до ортодоксални комунисти, антиваксъри, антиевропейски представители на руската Пета колона и втръснали на всички чичковци от Държавна сигурност.

(Показателно е, че бъдещата формация на Кирил Петков и Асен Василев е представена от напълно неразпознаваеми лица, а партията на Станислав Трифонов – от двама от най-видните си депутати…)

Не мога да видя избора си в тази компания. И смятам, че тя е, в този си вид, под нивото на самия Румен Радев и тепърва ще го тегли надолу, а няма да му помага в кампанията“.

Евродепутатът смята, че комитетът на проф. Герджиков изобилства от гербаджийски партийци:

„Комитетът на проф. Герджиков изобилства от гербаджийски партийци, спорни лица от миналото ни и откровени опортюнисти, все хора, които биха подкрепили всяка кандидатура на Борисов и биха повтаряли всеки „слоган“, подаден от щаба. Те не ме интересуват.

Има, обаче безспорно уважавани личности от интелектуалните и академичните среди. Хора, към които съм изпитвал, а и в бъдеше ще изпитвам, респект и дори възхищение.

Не мога да приема обаче Стокхолмския синдром, по силата на който вярват, че победа на ГЕРБ може да бъде победа над силовия едноличен подход, простащината и крадливата некомпетентност, както заявяват публично.

Борисов е човекът, който наложи едноличната власт и простащината като печеливш политически модел у нас, който насади крадливата некомпетентност като норма по високите етажи на администрацията. И той нито може, нито иска да се промени.

Към тези уважавани хора се обръщам с предупреждение – ако проф. Герджиков изгуби тази кампания, ще загубите вие. Борисов ще Ви отритне, ще ви се подиграва, ще се гаври с искрените ви усилия. Ако обаче спечели – победата ще бъде еднолично за Бойко. И той ще я отпразнува в обичайния си просташки стил.“

Според него в комитета, издигнал Панов, влизат хора, които са губили битки и са печелили малки победи срещу мафията:

„Комитетът на г-н Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе не е просто съставен от хора, които възприемам като приятели и съмишленици (макар мнозина да са такива). Той е съставен от доказани борци, които са губили битки с мафията на власт в съдебната система, в медиите, в образованието, здравеопазването и обществените ни борби.

Които пак са се изправяли и са печелили малките победи, благодарение на които все пак се движим напред като общество.

Но преди всичко – той е съставен от хора, които, дори на висока цена, винаги са се борили България да бъде модерна, справедлива Европейска държава. Които не се снишават пред успешните удари на токсичната пропаганда, а упорито се борят за съхраняване на здравия разум“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html