18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Томислав Дончев: Ако Герджиков падне, на балотаж ще подкрепим Панов

Томислав Дончев, снимка: БНТ

Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика пред втория от 0.5-1%, не бихме опитали да съставим правителство. При преднина от 5-6% няма да бягаме от отговорност и ще направим опит, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев пред „Свободна Европа“.

По думите му, ако в следващия парламент се върви към обединение, ГЕРБ ще са склонни да търсят диалог и в зависимост от нивото на депутатите е вероятно да поемат инициативата.

Дончев коментира, че би участвал и в разговор за съдебната реформа, но има проблем, когато тя се свежда само до смяна на главния прокурор Иван Гешев.

Бившият вицепремиер отговори на изказването на един от лидерите на „Промяната продължава“ Кирил Петков, който заяви, че ако ГЕРБ са готови да се отрекат от „всички огромни кражби, които са се случвали през изминалите години“, от ПП биха разговаряли с тях.

„Самочувствието да си универсален морален императив и да караш другите да се покайват в името на високите идеали, които следваш, е леко подозрително“, смята Дончев.

Според него ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който бе издигнат от Инициативен комитет за кандидат-президент, би следвало лично да води разговор за подкрепа с други партии, например ДПС.

„В случай, че Герджиков не спечели или не достигне до втори тур, ГЕРБ е много по-логично да подкрепи Лозан Панов. По всяка вероятност няма да се стигне до такава хипотеза“, коментира Томислав Дончев.

Източник: Свободна Европа

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html