27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Дубай окончателно отхвърли исканията за екстрадицията на Васил Божков

Васил Божков. Снимка: 24 часа

Васил Божков е поискал от Интерпол и очаква да бъде свален от издирване с червена бюлетина, защото съдът в Дубай е отказал окончателно да го екстрадира в България. Това става ясно от пост във Фейсбук на бизнесмена, срещу когото българската прокуратура е повдигнала 18 обвинения задочно.

Божков описва фактологията на случващото се с него в Дубай чрез изложение на неговия адвокат Гасан Ел Дайе от адвокатска кантора „Чарлз Ръсел Спийчлис“. В него се разказва, че българските власти в лицето на специализираната прокуратура изпратили първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това добавили още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет).

„Това стана чрез министерството на правосъдието и министерството на външните работи на Република България. Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ“, посочва адвокатът. Властите в ОАЕ чакали повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не били изпратени.

Най-висшият съд в Абу Даби, който е компетентният съд да разглежда делата за екстрадиция, се запозна с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледа и оцени документите, изпратени от България, за да установи, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура, твърди още защитникът и добавя: „Поради това съдът в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване“. По негови думи съдебният акт почива на две основания: българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.

След произнасянето си, съдът в ОАЕ уведомил за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

Докато течеше екстрадиционното производство Васил Божков имаше надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Връчвани са му и той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура, твърди адвокат Гасан Ел Дайе. Според него, пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната. „А след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за г -н Георги Попов беше отменена отдавна“, посочва той.

„Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения“, пише от своя страна Божков.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html