27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Кирил Петков пусна нови наставления към Конституционния съд

Кирил Петков, кадър Нова телевизия, архив

Според бившия служебен министър, а сега партиец, Кирил Петков, конституцията трябва да принадлежи на живите, а не на мъртвите. „Даването на ново тълкуване на конституционните разпоредби в контекста на новите поколения може да бъде от съществено значение за избягване на текстовото изменение на конституцията от учредителната власт“, написа лидерът на „Продължаваме промяната”.

Петков публикува и линк към становище на адвокат Михаил Екимджиев.

Случаят с гражданството на Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство в момента на назначаването си за министър. В последствие депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство, защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това. Още на същия ден от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането. А Кирил Петков не спира да твърди, че е направил всички необходими стъпки, за да прекрати гражданството си, преди да бъде назначен за министър.

Източник: facebook

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html