27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Убийствени вълни могат да потопят „Вера Су“ и да унищожат екосистемата

 

Вера Су, снимка: 24 часа

Поредица от грешни стъпки и бездействие е напът да унищожи цялата екосистема на Яйлата. Държавата загуби време, трябваше да има светкавични действия, незабавна връзка със собственика и арест на екипажа, смятат експерти по морско право. Според тях капитанът е трябвало да бъде арестуван веднага след засядането на кораба. Сега опасно високи вълни през уикенда могат да направят невъзможни спасителните операции.

Убийствено време се задава за кораба “Вера Су”, който заседна на 20 септември край бреговете на Камен бряг в защитената територия на Яйлата. Докато метеорологията беше благосклонна към плавателния съд, в следващите дни се очакват промяна в посоката на вятъра и високи вълни.

До 2-3 метра ще достигне височината на вълните в събота, вятърът пък ще духа от изток със скорост до 10 метра в секунда, или 36 километра в час. Поривите му пък ще достигат до 54 километра в час. Интересното, което показва виртуалната метеорологична прогноза, е, че досега вятърът духаше от североизток и биеше в кърмата на кораба. Обръщайки се обаче, вълните ще го удрят странично. Именно това може да бъде фатално за целостта на плавателния съд.

Стигне ли се до такава развръзка, хидробиолози прогнозират смърт на цялата екосистема в периметър от 5-7 километра в района на Яйлата и възстановяване в продължение на 30, а може и до 50 години. Причината е, че на кораба има около 3000 тона карбамид. Азотният тор много бързо се превръща в амоняк. Както “24 часа” писа, амонякът е много силна отрова за водните организми и блокира дихателните пътища на рибите. Според специалистите азотният тор догодина ще доведе до небивал цъфтеж на планктонните водорасли. Това ще намали фатално кислорода за морските обитатели в нашите крайбрежни води.

Източник: „24 часа“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html