18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Кандидатът на ВМРО за президент дисциплинарно уволнен

Доц. Милен Михов Снимка: БГНЕС

АНТЕНИ

Кандидатът за президент на ВМРО за президент доц. Милен Михов е бил дисциплинарно уволнен от Великотърновския университет и в момента не работи там. Доцентът е освободен от висшето учебно заведение за „уронване на престижа на Университета“. Това посочват в официална позиция на сайта и фейсбук страницата от Ректората. От ръководството на вуза били изненадани, че кандидат-президентът е представен като доцент от ВТУ. „Сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и Прокуратурата“, се казва в позицията.

Сред изредените причини за отстраняването са, че в нарушение на закона провеждал политическа дейност във висшето училище, саботирал работата на Академичния съвет, създал международен проблем с Италия и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ. В мотивите са упоменати още-възпрепятстване решаването на въпроси, свързани с ВТУ в Комисията по образование в НС, обидни изказвания срещу ректора.

„Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007-2015 г. е отговорен за фактическия фалит на Университета (над 6 милиона дълг)“, продължава списъкът с провинения. Допълнен е и с подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ, опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора.

ВМРО обявиха във вторник, че издигат зам.-председателя на партията Милен Михов и Мария Цветкова в надпреварата за „Дондуков“ 2. Самият доц. Михов коментира скандала с уволнението си, като публикува официална позиция на сайта на ВМРО, в която потвърждава, че е уволнен със заповед на ректора на ВТУ проф. Христо Бонжолов от 3 септември 2021г. „Само че за това съобщих първо аз, на собствената си Фейсбук страница. След 33 години преподавателска и научна дейност в университета за втори път съм отстраняван от един и същи ректор“, посочва доц. Михов. Той припомня, че след 2-годишна съдебна борба е възстановен на работа.

„Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудово-правният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва“, казва кандидат-президентът на ВМРО.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html