21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

ЦИК: Вадим Кирил Петков от листите, ако е с двойно гражданство

Росица Матева, снимка Интернет

Ще стане ясно дали Кирил Петков има и друго гражданство, когато се регистрират листите на партиите и коалициите за изборите на 14 ноември. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева по време на пресконференция. „Ако той има дввойно гражданство ще бъде заличен от листите“, добави тя.

„Предстои да се вземе решение как да изглежда интерфейсът на машините за гласуване. Бяхме сключили граждански договори с четирима специалисти. Имаме сключен договор с Информационно обслужване за 1637 устройства. Имаме уговорка през този договор Смартматик да обучат специалистите на ЦИК за работа със софтуера“, добави тя.

„От 2 дни на страницата на ЦИК е възможно избирателите да проверяват дали имената им фигурират в подписки на партии и коалиции. Ако фигурират в такива, за които не са се подписали, гражданите могат да подават сигнали в Комисия по защита на личните данни, ако се подадат към нас ние ги препращаме към Комисията. В ГРАО по електронен път може да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес. Срокът изтича на 30 октомври. Отново на сайта в ГРАО избирателите могат да направят справка къде се намира избирателната им секция“, обяви Матева. „Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документи на 6 кандидатски листи, срокът е до 12 октомври“, поясни тя.

Говорителят Цветозар Томов допълни: „Общо за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 Инициативни комитета. Очевидно е, че не всички партии и коалиции ще регистрират свои кандидат-президентски двойки. За сега 4 от 6 подадени молби за регистрации са на партии и коалиции, 2 на Инициативни комитети“.

Източник: Glasove

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html