21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Започна третият протест на фирмите за пътно строителство

снимка: БГНЕС

Трети национален протест провежда Българската Браншова камара „Пътища“ пред министерството на регионалното развитие и благоустройството заради неизплатени средства за извършени ремонти по пътната инфраструктура.

Според Управителния съвет на организацията вече 5 месеца се търси възможност за диалог с държавните институции, но до конкретни действия и започване на изплащане на средства не се е стигнало.

Инж. Георги Златев – член на Контролния съвет на Браншова камара „Пътища“, обясни: „Общата стойност на всички изпълнени до момента строителни и ремонтни дейности възлиза на близо 800 милиона лева. Няколко месеца ние се опитваме да намерим дипломатично, разумно, цивилизовано решение заедно с държавата, но до настоящия момент това желание явно  е само от наша страна  фирмите да получат изработените си средства, от друга страна да бъде осигурена проходимост на пътищата, с което се ползва цялото общество“.

Междувременно в 10,30 ч. регионалният министър Виолета Комитова кани на разговор собствениците на фирми, участващи в протеста, за да се обсъди създалото се напрежение.

Специалисти предупрeдиха, че времето за подготовка на пътищата за зимата е изпуснато безвъзвратно. Консорциумът от фирми, които гарантират текущите ремонти и поддържането на пътищата в Благоевградска област, са спрели дейностите преди близо четири месеца. Държавата все още им дължи парите за зимното поддържане от миналия сезон. Преустановени са ремонтите и пътното строителство във всички общини. Прогнозата за идващата зима е повече от тревожна.

„Утре кой ще изчисти пътната мрежа. За да бъде подготвена републиканската пътна мрежа за есенно-зимния период, има други дейности, които се правят през лятото – почистване на канавки, проводимост, водостоци. Как да го направим, като никой не ни го е възложил“, каза Виктор Велев, управител на една от най-големите пътни фирми в страната GROMA HOLD.

Липсата на възлагане на дейности по пътно поддържане и едностранно прекратени от АПИ договори доведе до там, че двата модерни паркинга за автомобили покрай изградената част на автомагистрала „Струма“ край Сандански бяха затворени и запечатани. А преди дни крадци задигнаха климатиците, мониторите и компютърни конфигурации от тях.

„Ние ги подържахме и преди три месеца тази дейност ни е преустановена от възложителя. АПИ в случая ни е възложител и е отказала към мен като изпълнител тази дейност. Мога ли насила да осъществявам някаква дейност – не мога“, допълни Велев.

Въпреки липсата на резултат от продължаващите повече от месец преговори между пътните фирми и министерството на регионалното развитие и благоустройството, от бранша все още хранят надежда за диалог и споразумение. „Търсим диалог, ще отидем на среща, ще коментираме и се надяваме на тази среща да ни бъдат представени решения и намерения по какъв начин законен да бъде разрешен казус. Ние имаме
законно действащи договори, минали през обществена поръчка. Към тези договори има огромни задължения, които са натрупани от страна на възложителя в лицето на АПИ и ние търсим изход от ситуацията“.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html