18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Полша напуска Европейския съюз?

Снимка: Ротерс

Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото противоречи на националната конституция, постанови Конституционният трибунал във Варшава. Така за пръв път в историята на Европейския съюз лидер на страна член успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия договор на съюза, коментира Би Би Си.

Настойчивостта на правителството във Варшава поставя под въпрос и десетки милиарди евро от фондовете и помощните планове на ЕС за страната. С днешното решение трибуналът, еквивалентен на Конституционния съд в България, фактически отказва да признава повече решения на Съда на Европейския съюз. Без възможност висшата съдебна инстанция на ЕС да се произнася по спорове, засягащи правната рамка и да защитава финансите на съюза, средствата за Полша може да бъдат замразени безсрочно. Частни и публични инвеститори може да се оттеглят, ако преценят, че така и техните средства и интереси не са защитени достатъчно.

Първата реакция на Европейската комисия е, че случилото се предизвиква „сериозна загриженост“. В съобщението се напомня, че „законите на ЕС имат върховенство над националното законодателство, включително върху конституционните текстове“.

„Всяко решение на Съда на ЕС е задължително за властите във всички страни членки, включително за националните съдилища“, допълва Еврокомисията. „Няма да се поколебаем да използваме правомощията си съгласно договорите, за да защитим всеобщото прилагане и интегритета на съюзното законодателство.“

Предизвикателството отправи през март полският премиер Матеуш Мазовецки от консервативнота партия „Право и справедливост“. Той поиска да обори решение на Съда на ЕС, съгласно което прокараната от правителството през 2018 г. нова система за избор на съдии в Полша противоречи на законите на ЕС. На практика Мазовецки иска полските съдии да не прилагат тези закони, за да оспорват легитимността на съдиите, назначени след промените в Полша. Тези промени бяха критикувани от Европейската комисия и множество международни правни организации заради това, че подкопават независимостта на правораздавателната система и увеличават политическия контрол над съдилищата.

Идточник: Дневник

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html