27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Международен фотофестивал посветен на хуманизма в Музея на соц изкуството

Снимка: Музей на изкуството от периода на социализма

АНТЕНИ

С изложба „Днес е утрешното вчерадо 27 октомври 2021 г. продължава ХІ-ият Международен фотофестивал – биенале „Фодар“ в Музея на изкуството от периода на социализма. 

Темата  на събитието през настоящата година предполага исторически поглед към действителността и същевременно попада в сърцевината на феномена „фотография“. В изложбата са представени  22 автора от 13 страни. Пандемичната ситуация, изолацията, ограниченията се отразяват както на ежедневието на всеки от нас, така и на функционирането на обществото като цяло. Фотоисториите ни срещат с първата вълна на Ковид-19 в Италия, с оцеляването на орангутаните на о-в Суматра, с действията на кървавия режим във Венецуела, с трафика на забранени от ислямските власти стоки в Иран, с маслиновите горички на о-в Сицилия, поразени от друг вирус и оставили без поминък много хора. Българските автори са насочили вниманието си към забравата и разрухата, която може да се открие на много места в страната. Ясно заявеният хуманистичен профил на биеналето разширява полето на своя интерес.

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства с приоритет на фотографията, с основно събитие Международния фотофестивал – биенале „Фодар“. Изданията са тематични, приемат се фотографски серии и цикли. В журитата участват от 9 до 11 експерта в областта на фотографията, визуалните изкуства и различни области на хуманитаристиката.

През годините представителни колекции от биеналето са показвани в София (Национален дворец на културата, 1999; Централна гара, 2004; Национална художествена галерия, 2006), в Пловдив (2003 и 2004), в Дома на хумора и сатирата в Габрово (2010 и 2011), в галерия „Алма Матер“ на СУ „Св. Климент Охридски“ (2014), в Музея на изкуството от периода на социализма (2019).

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“. Съорганизатор е Националната галерия.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html