21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

ГЕРБ отлюспи Дариткова, Красен Кралев е втори във Варна

Красен Кралев, кадър бТВ Архив

Антени

Коалицията ГЕРБ – СДС обяви водачите на своите листи за третите за годината избори за Народно събрание. Начело са все познати имена – бивши министри и депутати от управляващата до началото на тази година коалиция. Две знакови имена обаче явно са отлюспени от ГЕРБ. Те не са начело на листа, а едно от тях почти сигурно няма да влезе в парламента. Става дума за Даниела Дариткова. Първи в Смолян този път ще е д-р Красимир Събев, който бе депутат от ГЕРБ в 44-ия парламент, когато партията успяваше да спечели два мандата в района. Второто име, което е пратено на задни позиции, но вероятно ще спечели депутатски мандат, е Красен Кралев. Бившият спортен министър не е водач в родния си град Варна, където начело е бившият здравен министър и отявлен враг на сегашното ръководство на МЗ Костадин Ангелов. Кралев не е и водач в Русе, какъвто бе на предишните извънредни избори.

ГЕРБ-СДС остави начело на листите бившите вътрешни министри от третия кабинет на Бойко Борисов Младен Маринов и Христо Терзийски. По време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Терзийски смени Маринов в МВР, след като полицаи биха протестиращи през юли, но случаи на насилие имаше и през септември. Маринов отново ще води листата в София-област, а Терзийски – в Кюстендил, откъдето бяха народни представители в 45-ия и 46-ия парламент. Представители на други партии поискаха депутатските им оставки това лято, след като изтекоха записи как полицаи са били протестиращи, за които се смята, че са укривани при управлението на ГЕРБ. Двамата обаче не напуснаха Народното събрание.

Нов водач ще има и в още един район – Плевен, където на 4 април и 11 юли водеше онкохирургът проф. Григор Горчев. Той отказа да влезе в последния парламент. Сега водач ще е досегашният депутат и областен координатор на партията Валери Лачовски. Промяна на останалите места няма и водачи на листите на ГЕРБ-СДС ще са стари лица. Листите в столицата отново водят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (25 МИР), който е първи и в Пловдив-град, заместникът му Даниел Митов (24 МИР) и председателят на СДС Румен Христов (23 МИР). И на 4 април, и на 11 юли Борисов водеше листи на същите места, но после искаше от Централната избирателна комисия да го заличи като депутат. На челните места остават бившите министри проф. Костадин Ангелов (Варна и Велико Търново), Росен Желязков (Благоевград), Красимир Вълчев (Стара Загора и Шумен), Томислав Дончев (Габрово), Екатерина Захариева (Пазарджик), Деница Сачева (Добрич), Кирил Ананиев (Перник), Петя Аврамова (Враца) и Николай Нанков (Ловеч) и Теменужка Петкова (Търговище).

Водаческите места запазват и Цвета Караянчева (Кърджали), която председателстваше 44-ия парламент, не влезе в 46-ия, Десислава Танева (Сливен), Десислава Атанасова (Разград, а сега и Русе), Делян Добрев (Хасково) и Ирена Димова (Монтана).

Без промяна са и челните места за почетния председател на „Гергьовден“ Любен Дилов-син (Бургас), изключената от партията на Слави Трифонов Росица Кирова (Видин), бившия областен управител на Пловдив Дани Каназирева (Пловдив-област), областния координатор в Силистра Тодор Тодоров (Силистра) и бившия областен управител на Ямбол Димитър Иванов (Ямбол).

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html