18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Паметникът на Бузлуджа в изложба на френския фотограф Тома Жорион в София

Снимка: Gallery Synthesis

АНТЕНИ

Изложбата „Следи от империи“ ще бъде открита на 12 октомври в присъствието на автора – френският фотограф Тома Жорион в 18:00 ч. в Галерия Синтезис.

Тома Жорион е едно от водещите имена в урбекс* [ Урбекс e термин произхождащ от urban exploration – изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека. ] фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекти: „Silencio” (2007 – 2013), Vestiges d’Empire (2013  –2016 ) и „Veduta“ (2009 – 2020). Те са съпътствани от фотокниги, които също са включени в изложбата.

Най-известният му проект „Silencio“ разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и  разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г.

За серията „Vestiges d’Empire“ Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на  Френската колониална империя. „Френската колониална история е противоречива, a следите ѝ водят към много от съвременните геополитически конфликти. Чувствителна тема за едни, тя е заредена с авантюризъм и въображаеми истории за други. Аз се интересувам от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на човека в тях. Избрах темата за колониите, защото в нея се съчетават всички тези елементи. Подходът през призмата на архитектурната фотография ми позволи да я неутрализирам и да я представя в нова перспектива.“, споделя Тома Жорион пред  сп. Шпигел.

За проекта „Veduta“ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

Изложбата „Следи от империи“ включва и още няколко фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021  г.  по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов създава видео, което представя работата на фотографа.

За автора:
Тома Жорион е роден в Париж през 1976 г. Завършва право и работи като правен консултант преди да се отдаде изцяло на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветление. През последните 15 години пътува по целия свят, за да снима изоставени места, руини и недовършени сгради.

Негови фотографии са част от колекциите на фондация EDF, Националната галерия в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от галерия Esther Woerdehoff, Париж и галерия Podbielski Contemporary, Милано.

Съпътстваща програма:
18 октомври (понеделник), 18:00 ч. – Тур в изложбата с Тома Жорион
04 ноември (четвъртък), 16:00 – 20:00 ч. – Ден на отворените врати на библиотека ФотоСинтезис. Фокус: Урбекс фотография

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Изложбата се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, в рамките на неговата 30-годишнина, и Фотосинтезис.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html