27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Американци си поделят Нобел за икономика за „естествени експерименти“

Снимка: Twitter Publish

Трима американски икономисти спечелиха в понеделник Нобеловата награда за икономика за 2021 г. за работата им по постигане на заключения от непреднамерени експерименти, или така наречените „естествени експерименти“, съобщава Асошиейтед Прес.

Дейвид Кард от Калифорнийския университет в Бъркли получи половината от наградата за „емпиричния му принос към икономиката на труда“, а другата половина беше споделена от Джошуа Ангрист от Масачузетския технологичен институт и Гуидо Имбенс от Станфордския университет за „методологичния им принос към анализа на причинно-следствените връзки“.

Кралската шведска академия на науките заяви, че тримата са „преформулирали емпирична работа в икономическите науки“.

„Проучванията на Дейдвид Кард по основните въпроси за обществото и методологическият принос на Джошуа Ангрист и на Гуидо Имбенс показаха, че природните експерименти са богат източник на знания“, каза Питър Фредриксон, председател на Комитета по икономически науки. „Тяхното изследване значително подобри способността ни да отговаряме на ключови причинно-следствени въпроси, което беше от голяма полза за обществото“.

За разлика от другите Нобелови награди икономическата награда не е учредена по завещанието на Алфред Нобел, а от Шведската централна банка в негова памет през 1968 г., като първият победител е избран година по-късно.

Това е последната Нобелова награда, обявявана всяка една година.

Източник: Twitter Publish

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html