21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Даниел Вълчев: Може да се окаже, че Кирил Петков никога не е бил министър

Снимка: Фейсбук профил

Даниел Вълчев обясни, че от това, което е видял, става ясно, че до 20 август Петков е бил и канадски гражданин. Когато един указ на президента бъде обявен за противоконституционен, тази противоконституционност го засяга не занапред, а се връща назад, от момента на неговото издаване, коментира той. 

Производството по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков трябва да продължи. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет.

„След решение номер 3 на КС от миналата година става ясно, че когато един указ на президента бъде обявен за противоконституционен, тази противоконституционност го засяга не занапред, а се връща назад, от момента на неговото издаване. Правен интерес още има. Ако бъде обявен за противоконституционен указът на президента, макар и частично – в частта за назначаването на това лице, това означава, че той никога не е бил министър”, заяви Вълчев.

Уточнявайки, че не е виждал документите, а само публикуваното в медиите, Вълчев обясни, че от това, което е видял, става ясно, че до 20 август Петков е бил и канадски гражданин.

Даниел Василев Вълчев е български юрист, адвокат, политик, заместник министър-председател и министър на образованието и науката, между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. Професор по обща теория на правото и обща теория на държавата в Софийския университет. Адвокат, член на Софийската адвокатска колегия.

Източник: Нова Телевизия

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html