27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от вицето на Лозан Панов

Снимка: БНР
Кандидатката за вице на Лозан Панов – Мария Касимова-Моасе, не може да се кандидатира за вице на Лозан Панов, защото от 6 години не живее в България. Лозан Панов, чиято основна точка в предизборната кампания е върховенството на закона, би трябвало да е знаел това. Казусът, доста сходен с този на лидера на „почтените“ Кирил Петков, мина гръмовно по всички медии, което трябва да е подсетило подкрепяния от „Демократична България“ Лозан Панов, че може да възникне проблем с вицето му. Самата Моасе при едно от представянията си спомена, че често се връщала в България. Кой обаче може да потвърди колко често се е връщала през последните пет години?

ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд с настояване на осн. чл. 146, т. 4 от АПК да постанови решение, с което да отмени Решение № 733-ПВР от 12 октомври 2021 г. на ЦИК. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на , а именно че не е живяла в България през последните 5 години, съобщават от партията:

За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“

Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон.

Нека подчертаем също така, че според чл. 94 „Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент.“

Ето защо в жалбата до ВАС обръщаме внимание на следните обстоятелства:

Във връзка с всичко изложено дотук смятаме, че не са изпълнени условията за регистрация на г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе като кандидат за вицепрезидент на Републиката и по-точно не е налице условието на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, а именно лицето да е живяло последните пет години в страната.

Решението на ЦИК за регистрация на кандидат-президентската двойка следва да бъде отменено на осн. чл. 146, т. 4 от АПК, тъй като противоречи на материалноправни разпоредби и то на върховния закон в страната, а именно КРБ.

Обръщаме внимание на това, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец (Приложение № 77-ПВР на ЦИК), с което декларира, че са налице условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията на Република България за регистрацията му като кандидат. Поради факта, че не е налице едно от условията, а именно това на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, смятаме, че с действията си г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе е извършила деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК и следва да бъде подведена под наказателна отговорност.

Мария Касимова-Моасе от своя страна твърди, че е пребивавала извън България, при съпруга си в рамките на Европейския съюз, тъй като той не е българин. „Но винаги съм била гражданин тук, имам си адрес тук, работата и децата ми са тук и това е лесно доказуемо. Пътувала съм често, но никога не съм си сменяла местоживеенето. И съм била много повече от шест месеца годишно в България през тези години.“, пише Моасе в отговор на коментар във Фейсбук.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html