13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

В отговор на спецпрокуратурата Кирил Петков се закани да я закрие

Кирил Петков, снимка: БНР

АНТЕНИ

Кирил Петков отговори на специализирания съд и прокуратура по повод разследването за попълване на документ с невярно съдържание, благодарение на който стана министър в служебното правителство на президента Радев, със закана да ги закрие.

„Многократно сме заявявали, че правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната. Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде „особена“ роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено – именно тяхното закриване в този им вид следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България“, гласи съобщението на „Продължаваме промяната“, разпространено до медиите.

Още на 24 август 2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, е образувана прокурорска преписка, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html