13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Михалис Гарудис с юбилейна изложба за 80 и малко отгоре

Снимка: Галерия Арте / Gallery Arte

Публиката може да види експозицията до 19 октомври 2021 г.

За изложбата и автора Аксиния Джурова споделя:

„Михалис Гарудис на 80 и малко отгоре.
Защо се отложи с една година неговата планирана за 2020г. изложба е ясно за всички. За връстниците и приятелите е ясно също и защо именно в България той държи да отбележи тази своя привилегия – да прехвърли осем десетилетия и да се отправи е деветото.
Дете на Беломорието, отрано сблъскало се с ужасите на Гръцката гражданска война (1946-1949) и принудително емигрантство (Унгария, България) Михалис носи през целия си живот и изкуство драмата за собствената си идентичност. Не случайно в едно интервю, което взех от него споделя:
„По софийските павета си търся собствената младост. Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и присадя на другото“.
Изложените платна в Галерия Арте разкриват само част от житейския и творчески път на Михалис – от бохемството до драматизма на чужденеца във втората му родина – България, а по-късно и неговата собствена – Гърция. Но не само това, те са продукт на изконните духовни маркери на неговата същност: от включването в картините му на конкретни образи от античността до камъчетата очертаващи се на дъното на морето, изхвърлените на брега дъски, пирони и счупени черупки от миди, органично влезли в композиционната структура на картините му чрез преплитане на похвати от чистата класическа живопис до колажа и обогатяваща се през годините релефна фактура на живописната повърхност.
В изложбата в Галерия Арте са включени още два цикъла: „Маслини“ като продължител на една запомняща се от неговото начало картина (70-те години на XX век) омотана във въжета „Нике-Победата“ и „Пеперуди“, тези все по-рядко срещащи се в природата създания, които някога в нашето детство ни омайваха с цветовите съчетания на крилете си. В една от картините на Михалис те са с обгорели крила съвсем не случайно.
И ако тогава в ранните му години колажите от предмети, открити в морето и пясъка отдавахме на страстната му привързаност към морския риболов и свят, то днес, можем да кажем, че тази негова тематика и естетска живопис, извадена от наследството на гръцката античност и Византия, със своята образност и дух е част от драматизма на художника Михалис Гарудис, търсещ между две родини и два народа, носещи общи духовни корени, своята идентичност.
Този творчески изказ, примирил дихотомията на неговото съществуване в запомняща се изящна живопис, днес наричаме „стилът Михалис Гарудис“, този който можем да видим в Галерия Арте.“

Източник: галерия „Арте“

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html