27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Лозан Панов: Коалиция с ГЕРБ и ДПС е възможна

Лозан Панов. Снимка: 24 часа

Президентът Румен Радев не е положил достатъчно усилия за съставянето на редовно правителство в двата провалени парламента през тази година. А в преговорите за правителство е трябвало да бъдат поканени и ГЕРБ, и ДПС. Това заяви независимият кандидат за президент Лозан Панов в интервю за “Свободна Европа”.

„Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата. Когато в парламента има различни формации, трябва и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени – всеки да представи своите идеи, да намерят своите точки. Това е нормалният парламентаризъм – има разговори, дебат. После и правителство – ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Има държави, които са изживели това, през което ние преминаваме”, каза Панов. Попитан какво би направил в подобна ситуация, той коментира: „Бих се насочил към най-малкия, който може да намери допирни точки с по-големите“.

Според него Радев е трябвало да забави подписването на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, въпреки риска да бъде обвинен в нарушаване на Конституцията и да се стигне до импийчмънт. “Кое е по-важно – да пазиш поста или народа си?”, попита той. И поясни, че в Конституцията няма срок за подписване на указа за назначаването на главен прокурор, върнат втори път по предложение на Висшия съдебен съвет. “Президентът може или веднага да го подпише, както впрочем се случи, или да изчака период от време. Само ще кажа, че мандатът на г-н Цацаров в този период изтичаше. Когато г-н Цацаров вече не е член на ВСС, тогава вече в прокуратурата, в която има много достойни хора, можеше да се случи така, че да се премине към процедура и съответно достойни прокурори да не гласуват,” смята Панов.

Панов определи евентуална подкрепа от ГЕРБ на балотаж срещу Румен Радев като „предложение за прегръдка, която звучи задушаващо“. „Не бих приел подкрепа от никой, който се меси в съдебната система. Бих се насочил към свободните хора. Ставам обект на предложения и оферти… Хората, които гласуват за ГЕРБ, сами си решават какви политически послания ще изпратят техните лидери, самото достойнство на хората се накърнява. Не са стадо, което да се премести от една кошара в друга кошара“, обясни той.

Панов ще определи позицията си за отношенията между България и Северна Македония след разговори с хората там, „за да види как им се отразява политическото говорене“. Затова пък има категорична позиция за Русия и смята, че България е била колеблива в осъждането на режим, който нарушава човешките права.

Кандидатът за президент, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от “Демократична България”, отказа да каже за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори, защото искал да се запознае с програмите на партиите. Той не уточни и дали вижда бъдещето си в политиката след изборите, ако не успее да стане президент, или би се върнал в съдебната власт.

Източник: “Свободна Европа”.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html